8.un 9.maijā Uzvaras parkā norisināsies svinīgie pasākumi par godu nacisma sagrāves 70.gadskārtai. Pirms salūta uzstāsies Emirs Kusturica un grupa DDT

Projekta ziņas | 2015

Par godu nacisma sagrāves gadadienai Rīgā, Uzvaras parkā, 2015.gada 8.un 9.maijā norisināsies vērienīgi svinīgie pasākumi.
 
Pēc tradīcijas, svētku koncerta maratons sāksies 8.maijā, kad nacisma sagrāvi un Otrā pasaules kara beigas oficiāli atzīmē vairums Eiropas valstu.
 
Sākot no plkst. 18.00, klausītājiem uzstāsies orķestris „Sadko”(māksl.vad. V.Rokša), vokālais ansamblis „Kama” (vadītāja Tatjana Starovoitenko), kā arī festivāla „Baltijas talanti” uzvarētāji – vokālā studija „Perezvon”, ansambļi „Zvjozdočki” un „Din-Don”. Programmu turpinās tautas ansamblis „Ivuški” (māksl.vad. Olga Zujeviča), Jēkabpils Krievu biedrības „Rodņik” deju kolektīvs (māksl. vadītāja Diana Rodionova) un Jēkabpils Krievu biedrības vokālie ansambļi „Rodņik” un „Ukrainočki” (muz.vad. Faina Maslobojeva). Svētku programmas pirmās dienas ietvaros izskanēs dziesmas no pazīstamām kinofilmām, krievu tautas dziesmas, kā arī kara laika dziesmas. Pirmās svētku dienas  noslēgumā uzstāsies bards Annuška ar grupu IGNIS.
 
Sestdien, 9.maijā, svētku pasākumi sāksies plkst. 10.00 no rīta ar svinīgo ziedu nolikšanas ceremoniju pie pieminekļa Atbrīvotājiem. Tajā piedalīsies Latvijas politiķi, sabiedrisko organizāciju pārstāvji, kā arī ārvalstu vēstnieki un pārstāvji. Ziedu nolikšanas ceremonijas priekšgalā tradicionāli būs Rīgas mērs Nils Ušakovs. Vakara pusē viņš pie svētku viesiem vērsīsies ar svinīgu uzrunu.
 
Pēc ziedu nolikšanas ceremonijas laukumā pie pieminekļa daudzu stundu garumā turpināsies koncerts. Tas sāksies ar Slāvu kultūras biedrības „Garmoņ”  krievu tautas instrumentu orķestra „Slavjaņi” (vadītājs Viktors Žiļajevs)  un krievu kora „Lada” (kormeistars Alberts Inžojans) uzstāšanos. 
 
Dienas gaitā uz skatuves būs vairāk nekā 500 mākslinieku. Koncertā piedalīsies Rīgas jauniešu koris, bērnu deju kolektīvs „Funt izjuma”, deju kolektīvi „Akvareļ” un „Solo”. Savas labākās dziesmas izpildīs festivāla „Baltijas talanti” uzvarētāji – vokālās studijas ansambļi „Perezvon”, „Zvjozdočki” un „Din-Don”, kā arī duets „Māsas Nagornovas” un Jūlija Paršina, Elenas Švilpes vokālās studijas mākslinieki.
 
Programmu turpinās baltkrievu tautas dziesmu ansamblis „Nadzeja” (māksl.vad. V.Piskunova), Slāvu kultūras biedrības „Garmoņ” ansamblis „Garmonika” (vadītājs V.Norvinds), krievu tautas dziesmu un deju ansamblis „Kriviči” (vadītājs Vladimirs Berezins, horeogrāfs Konstantīns Koļesņikovs, kormeistare Tatjana Afoņina), kā arī tautas ansamblis „Ivuška” (māksl.vad. O.Zujeviča). Pēc tam ar pusstundu garu programmu uzstāsies tautas deju ansambļa „Ivuška” dejotāji (māksl.vad. V.Laizāne).
 
Īpašu  programmu sagatavojusi  grupa «Kugliev Family Band». Koncertu turpinās bards Annuška ar rokgrupu IGNIS.  Baltijas Starptautiskās akadēmijas deju studijas „Natali” mākslinieki  un vokālisti Irina Utkina un Romans Starodubcevs parādīs  muzikāli dramatisku kompozīciju „Uzvaras diena”, veltītu  kara varoņiem (mākslinieciskā vadītāja un horeogrāfe Natālija Siberga). Uz Uzvaras parka skatuves uzstāsies arī Aleksandrs Kazakovs un grupa DaBa.
 
Pulksten 18:55 visi klātesošie ar klusuma brīdi pieminēs Lielajā Tēvijas karā kritušos.
 
Jubilejas gadā Uzvaras svētkos Rīgā  uzstāsies arī speciālie viesi.  Vakara pusē muzicēs, ap plkst. 20:00, slavenais serbu kinorežisors un muzikants, lielāko Eiropas kinofestivālu laureāts,  divus Kannu festivāla „Zelta palmas zarus” un Berlīnes festivāla „Sudraba lāci” saņēmušais  Emirs Kusturica ar savu grupu „No Smoking Orchestra”.
 
Svētku koncerta noslēgumā, ap plkst. 21:00, būs leģendārās Krievijas rokgrupas DDT priekšnesums. Grupas līderis Jurijs Ševčuks ar savu grupu sagatavojis koncertprogrammu  speciāli  9. maija priekšnesumam Rīgā.
 
Svinīgu vakaru noslēgs tradicionālais salūts. Sākums 22:45.
 
Jau septīto gadu pēc kārtas svētku pasākumu organizators pie Uzvaras pieminekļa ir Latvijas organizācija «9.maijs.lv». Koncerta organizatori - biedrība „9.maijs.lv” – lūdz visus, kas plāno apmeklēt svētku koncertu-maratonu  ievērot drošības normas, kā arī sekot policijas darbinieku un organizatoru norādījumiem. Mēs arī lūdzam svētku laikā atturēties no alkoholisko dzērienu lietošanas  un ievērot likumos noteiktos  ierobežojumus attiecībā uz smēķēšanu.